Omatunto.

Lainaan Wikipediaa; Omantunnon ”olemassaolo” havaitaan useimmiten silloin, kun yksilö katuu tekoaan tai jättää tekemättä vääränä pitämänsä teon.

Hengellinen aisti, jolla voi saada tietoa Jumalan ilmoittamasta oikeasta ja väärästä (Raamattu).

Evl.fi; Omatunto on Jumalan moraalijärjestyksen ilmentymä ihmisessä. Raamatun ja muun kristillisen tradition merkitystä korostetaan niin, että kristityn omatunto on ”sidoksissa Jumalan Sanaan”. Kristityn omatunto saa sisältöä esimerkiksi kymmenestä käskystä sekä Jeesuksen opetuksista ja esimerkistä (Vuorisaarna ja rakkauden kaksoiskäsky).

Roomalaiskirje 2:15 … ja osoittavat, että lain teot ovat kirjoitetut heidän sydämiinsä, kun heidän omatuntonsa myötä-todistaa ja heidän ajatuksensa keskenään syyttävät tai myös puolustavat heitä.

Omatunto voi puolustaa meitä ja me saamme iloita Jumalan Pyhän Hengen vaikutuksesta tässä ja nyt – oli vaikeuksia tai ei. Nimittäin Jumalan antama rauha ja ilo eivät katso näkyväisiin – siihen mikä meillä on huonosti – vaan saamme välillä sen kokemuksen, että Pyhä on läsnä voimakkaasti ja silloin saamme katsella yli vastoinkäymisten.

Me kristityt valitettavan harvoin annamme Jumalalle mahdollisuuden koskettaa meidän sisimpäämme hoitavasti ja syvältä. Meillä on kiirettä, parempaa tekemistä ja muuten vaan luulemme nauttivamme omasta itsestämme. Kun Pyhä Henki saa mahdollisuuden koskettaa ja uudistaa meitä, niin me muutumme hiukan sen ”kuvan” kaltaiseksi miksi Jumala on meidät alun perin tarkoittanut. Tätä yli ymmärryksen käyvää rauhaa ja iloa kaipaan elämääni yhä enemmän ja haluan pyytää sitä Jumalalta myös Sinun elämääsi. Minä olen kyllästynyt tähän joka päiväiseen toljotukseen – yksitoikkoiseen ja mitään sanomattomaan katseeseen – ja haluan saada joka päivä virkistävän kokemuksen Taivaasta. Sieltä mistä kaikki hyvä on saanut alkunsa. Jumala on läpeensä hyvä ja oikeudenmukainen, mutta paha saa hänet näyttämään julmalta ja epäoikeudenmukaiselta. Usko tai älä.

Sanotaan, että omatunto kolkuttaa. Kolkuttaako se – eli muistuttaako se tekemisistämme ja tekemättä jättämisistämme? Silloin on vielä toivoa. Jumalan Henki muistuttaa meitä eri asioista ja kehottaa meitä mielenmuutokseen. Kuulemmeko sen kuiskaavan äänen ja noudatammeko sen ohjeita?

Jos ja kun sinulla on puhdas omatunto, – eli jos omatunto ei syytä – niin sinä saat iloita syntien ja kaikkien rikkomustesi anteeksiannosta Jeesuksen kautta. Tätä iloa ei voi kukaan riistää sinulta tai minulta.

Muistanko ja muistatko kiittää? Kiitosmieli kantaa ja antaa voimia arkeen. Meillä on paljon kiitettävää, vuodenajat, auringon nousu ja lasku, joka päiväinen leipä ja ilma, jota saamme hengittää elääksemme ja jne. Yksityisessä elämässämme on hyvin paljon kiitosaiheita, jos vain suostumme näkemään niitä. Sitäkin voi rukoilla ja pyytää, että näkisimme totuuden eli myös ne hyvät ja kiitettävät asiat. Nimittäin paholainen yrittää ja monesti onnistuukin sokaisemaan Jumalan luomat silmämme totuudelta. Taistellaan rukouksessa pahaa vastaan, niin se Raamatun mukaan pakenee.

Tällaista Jumalan Pyhän Hengen antamaa rauhaa ja iloa toivon Sinun omaantuntoosi tälle alkavalle viikolle.